Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Καλό ή κακό;

"Πουλήστε το σπίτι για να ξεχρεώσετε στο Δημόσιο"...

Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα για να πουλήσει ακίνητα, εφόσον όμως υπογράψει και δεσμευτεί πως η μεταβίβαση γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση της οφειλής του. Τη συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οφειλέτες να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.



Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο "παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου σε
τρίτους και καταβολή του συνολικού τιμήματος στο Δημόσιο, ακόμη και αν δεν εξοφλείται η οφειλή, με τον όρο της διασφάλισης του εναπομένοντος ποσού με λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυήσεις τρίτων".

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πρόσφατο ρεπορτάζ του protothema.gr και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα λειτουργεί ως εξής:

-Στο συμβόλαιο μεταβίβασης θα επισυνάπτεται η φορολογική ενημερότητα η όποια και θα βεβαιώνει την οφειλή προς την εφορία ή το τελωνείο.

-Οι συμβολαιογράφοι που θα συντάσσουν τη σχετική πράξη μεταβίβασης, θα πρέπει τότε να δεσμεύουν και να αποδώσουν τα ποσά οφειλής που έχουν συμφωνηθεί, επιμεριστικά στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου

Έως 60 δόσεις των 100 ευρώ ή εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις

Με το πολυνομοσχέδιο, επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις, που μπορεί να φθάσουν έως και 60 και με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση και δυνατότητα τακτοποίησής τους με εμπράγματα δικαιώματα σε περιουσιακά τους στοιχεία, προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με αυτή, παρέχεται έκπτωση από 25% έως 100% στις προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης διαμορφώνεται στα 100 ευρώ. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί έως 31 Ιανουαρίου 2012, ενώ η καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Με απόφαση, ωστόσο, του υπουργού Οικονομικών μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής της. Αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις ή δεν καταβληθούν η προτελευταία ή η τελευταία δόση χάνεται το ευεργέτημα της ρύθμισης.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ή στα τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:

- Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 25 - 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 60% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 45% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 25% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

protothema.gr