Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Φεστιβάλ κινηματογράφου

ίστε εδώ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ >
Στο Βόλο «μετακομίζει» το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Γράφει: magnesianews.gr
02/12/2011, 17:25
Ο καταξιωμένος θεσμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που για 52η φορά παρουσιάζει ποιοτικές παραγωγές φιλοξενείται φέτος, για δεύτερη χρονιά, στην πόλη του Βόλου και στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» από αύριο Σάββατο 3 έως και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011.
Στη σημασία του φεστιβάλ για την πόλη αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Απ. Φοινικόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ. Παντσάς και ο εκπρόσωπος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Ευθ. Τσάμης.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του που για μια ακόμη φορά θα φιλοξενηθεί μέρος του καταξιωμένου θεσμού στην πόλη, μετά την απόφασή του να ανοίξει τους ορίζοντες του στην ελληνική περιφέρεια και τόνισε ότι ήταν λογικό να μη λείψει ο Βόλος που έχει παράδοση, ζωντανή παρουσία και καλή σχέση με τον κινηματογράφο.
Ο δήμαρχος Βόλου είπε ακόμη ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Φοινικόπουλο που είναι φίλος της 7ης Τέχνης και συμπλήρωσε: «Σε αυτή τη ζοφερή οικονομικής συγκυρία η Τέχνη δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάσα ζωής και ψυχαγωγία και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Τέλος συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη δράση θα αγκαλιαστεί από τους Βολιώτες».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ. Παντσάς χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το Φεστιβάλ και σημείωσε ότι κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται, ενώ συμπλήρωσε ότι ανοίγει συγκυριακά το μήνα πολιτιστικών εκδηλώσεων μέχρι και τα Θεοφάνεια. «Αυτές τις ημέρες χτυπά η καρδιά του πολιτισμού στο Βόλο με το πανελλήνιο συνέδριο για τον αθλητισμό, με τη σημερινή εκδήλωση για την κα Αρβελέρ και την απευθείας προβολή της όπερας της Νέας Υόρκης», τόνισε. Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι, παρά τις άγριες οικονομικές συνθήκες, η δημοτική αρχή προσπαθεί να στηρίξει τον πολιτισμό με την προϋπόθεση για την κοινωνίας την επιβεβαίωση των πολιτιστικών αξιών.
Ο Απ. Φοινικόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα, ενώ, για το σχήμα του λαβύρινθου που είναι στη σχετική αφίσα είπε πως σημαίνει ότι σχεδιάστηκε με βάση του ταξίδι σε εποχές με αδιέξοδα, αφού ο κινηματογράφος αποτελεί ταξίδι στον λαβύρινθο της αναζήτησης. Επίσης ανέφερε ότι το Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε 24 πόλεις και ότι φέτος κάνει τη μεγαλύτερη εξάπλωσή του, σε Κεντρική και Νότιο Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο και ότι ο Βόλος επιλέχθηκε να κλείσει το Φεστιβάλ.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί στο Βόλο και μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με περισσότερες συμμετοχές Βολιωτών ερασιτεχνών παραγωγών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί όλο αυτό το υλικό για να δημιουργηθεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου.
Η τιμή του εισιτηρίου για τις προβολές του Φεστιβάλ είναι 3,5 €, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη η είσοδος είναι δωρεάν.
Τέλος ο Ευθ. Τσάμης είπε ότι ο ΔΕΟΕΠΑΠ αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή το Φεστιβάλ, χαρακτήρισε τον κινηματογράφο από τα πιο σημαντικά θέματα του πολιτισμού και αναφέρθηκε τόσο στις Κινηματογραφικές Προβολές που γίνονται κάθε Παρασκευή στο Μεταξουργείο όσο και στο Σινέ Μεσόγειος που θα διοργανωθεί εκ νέου φέτος.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Αύριο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 (Αχίλλειον – Αίθουσα επί της οδού Ιάσονος)
Παράλληλες εκδηλώσεις
11: 30΄ Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Μπομπού (*).
«Ο Στρατηγός: Ένα αφιέρωμα στον Μπάστερ Κίτον» (The General: An homage to Buster Keaton). Διάρκεια έκθεσης έως 7.1.20112.
12:30΄ Μουσικό πρόγραμμα μπλουζ από το συγκρότημα “Walking Blue Sessions”.
Ο Κωνσταντίνος Μπομπός είναι ζωγράφος, διδάσκων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
(Αχίλλειον – Αίθουσα Νίκος Κολοβός)
Παράλληλες εκδηλώσεις
Ματιές στα Βαλκάνια - Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ
19:00΄ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (Vicdan / Concience) Τουρκία (2008) Σκηνοθεσία: Erden Kiral Σενάριο: Rasit Celicerez Ηθοποιοί: Nurgül Yeşilçay, Murat Han, Tülin Özen, Nazan Kesal, Nihan Okutucu Μουσική: Zülfü Livaneli (86΄)
Μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία, που συνδέει τρεις ανθρώπους, στην μικρή τους πόλη, κάπου στην Ανατολία.
Ελληνικές συμπαραγωγές
20:45΄ Το Κορίτσι με τα Μεγάλα Μάτια (A Menina dos Olhos Grandes/ Girl with Big Eyes) Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήριο (2011) Σκηνοθεσία: Αλέξης Τσάφας, Fonseca Soares Σενάριο: Zenaida Alfama Medina Ηθοποιοί: Laura Branco, Elisabete Gonçalves, Gabriela Mendes, Fonseca Soares (85΄)
Μια νεαρή κοπέλα επιστρέφει από την Ευρώπη στον τόπο καταγωγής της έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
(Αχίλλειον – Αίθουσα Νίκος Κολοβός)
Ελληνικές ταινίες
19:00΄ F.L.S. (Forest of Lost Souls) Ελλάδα (2011) Σκηνοθεσία, Σενάριο: Θάνος Τσαβλής Ηθοποιοί: Θάνος Τσαβλής, Λουκία Τζωρτζοπούλου, Γιάννης Καρύτσας, Δήμητρα Μπαμπαδήμα, Μαρία Προεστάκη, Μαριάννα Βαρβιάνη, Πάνος Ηλιακόπουλος, Παναγιώτης Μάστορας, Μάρω Μάνθου, Ιάκωβος Βρούτσης (76')
Στο κοντινό μέλλον δολοφόνοι απ’ όλο τον κόσμο μάχονται μέσα στο Δάσος των Χαμένων Ψυχών για δόξα και χρήμα. Ένας άνδρας, μπαίνει στον αγώνα με ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει την τελευταία- ίσως- μάχη της ζωής του.
20:30΄ Σούπερ Δημήτριος Ελλάδα (2011) Σκηνοθεσία: Γεώργιος Παπαϊωάννου Σενάριο: Αλέξανδρος Στογιάννης, Αργύρης Πούγγουρας, Σπυρίδων Παπαναούμ, Γεώργιος Παπαϊωάννου, Δημήτριος Παπαβασιλείου, Δημήτριος Βαϊνάς, Χαράλαμπος Παπαποστόλου Πρωταγωνιστούν: Δημήτριος Βαϊνάς, Παρασκευάς Παπαδόπουλος, Όλγα Σφέτσα, Αναστάσιος Μασιάς, Σπυρίδων Παπαναούμ (109΄)
Βραβείο Κοινού Fisher - Καλύτερη Ελληνική Ταινία στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Σε ένα σουρεαλιστικό παράλληλο σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο! Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Χρυσή Ιερουσαλήμ», μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Ένα βράδυ, ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης, επιστρέφει. Και οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού…
22: 19΄ Συζήτηση του σκηνοθέτη Γιώργου Παπαϊωάννου με το κοινό.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
(Αχίλλειον – Αίθουσα Νίκος Κολοβός)
Παράλληλες εκδηλώσεις
19:00΄ Παρουσίαση των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους στο 2ο Νεανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΡΓΩ του Βόλου:
- KILLSHOT (2009) Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Φώτης Φωτίου (7΄) Ταινία δράσης μικρού μήκους, που κέρδισε το Γ΄ Βραβείο στο 3ο Νεανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αργώ του Βόλου.
- Δεν έχεις Γάλα (No Milk) (2010) Παραγωγή: Εργαστήρι Κινηματογράφου Δήμου Κορυδαλλού (9΄) Β΄ Βραβείο 2ου Νεανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βόλου Αργώ, Τιμητική Διάκριση στο 1ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, Πρόκριση στο Διαγωνιστικό Τμήμα του digi2010 Φεστιβάλ Δράμας.
- DEAD ON TIME (2010) Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας Σενάριο: Κώστας Σκύφτας Ηθοποιοί: Κατερίνα Τασσύ, Αυγουστίνος Κατσιβαρδάς, Κώστας Σκύφτας Μουσική: Playground Noise (11') 1st Coolest Film Award στο Νεανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βόλου ΑΡΓΩ, (2011), Best International Short Film Clare Valley Film Festival (Australia, 2011), Best Thriler Limelight Film and Arts Awards (London, UK, 2011), Best Short Film 15th Puchon International Fantastic Film Festival (S. Corea, 2011), Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας και Β΄ θέση για την Καλύτερη Ιδέα σε Μικρού Μήκους Ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Μυθοπλασίας και Φαντασίας Αθήνας (2001), Βραβείο Καλυτέρου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Αθήνας (2011), Τιμητική Διάκριση για την ευρηματική σύλληψη της κεντρικής ιδέας στο 5ο digi2011 Φεστιβάλ Δράμας.
20:00΄ Cinefiliστορες: «Ας Μιλήσουμε για Σινεμά. Ενθυμήματα» από τον Αιμίλιο Μιχ. Σουβατζή. Ο Αιμίλιος Μιχ. Σουβατζής είναι πολιτικός μηχανικός ιδρυτικό μέλος των Φίλων του Σινεμά.
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
(Αχίλλειον – Αίθουσα Νίκος Κολοβός)
Ματιές στα Βαλκάνια
19:00΄ PRESS - Τουρκία (2010) Σκηνοθεσία, Σενάριο: Sedat Yilmaz Ηθοποιοί: Aram Dildar, Engin Emre Deger, Kadim Yasar, Sezgin Cengiz, Tayfur Aydin, Asiye Dincsoy, Bilal Bulut (100΄)
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο FIPRESCI Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο FACE - Istanbul IFF 2011, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Νέου Ηθοποιού (Aram Dildar) και Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερης Ταινίας- Antalya Golden Orange Film Festival 2010, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Βραβεία Πολλά Υποσχόμενου Ηθοποιού (Aram Dildar) και Πολλά Υποσχόμενου Σκηνοθέτη- Ankara IFF.
Η ιστορία της κουρδικής εφημερίδας Free Agenda (Özgür Gündem), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '90 και κυνηγήθηκε από το καθεστώς, ενώ οι δημοσιογράφοι της βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.
20:45΄ Το Όνειρο του ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ (Visul lui Adalbert / Adalbert’s Dream) Ρουμανία (2011) Σκηνοθεσία: Gabriel Achim Σενάριο: Gabriel Achim, Cosmin Manolache Πρωταγωνιστούν: Gabriel Spahiu, Doru Ana Alina Berzunteanu, Ozana Oancea, Mimi Branescu, Anca Androne (101΄)
Βραβείο Καλύτερου Πρότζεκτ-Tallinn IFF.
Ρουμανία, Μάιος 1986. Επέτειος της ίδρυσης του Κ.Κ. μια μέρα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης από τη Στεάουα. Ο διευθυντής ενός εργοστασίου αναθέτει στον Ιούλικα, έναν εργοδηγό και ερασιτέχνη κινηματογραφιστή, να γυρίσει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Όμως, όλα πηγαίνουν στραβά.
πηγή μαγνησία